Etusivu: Ajokortti-info
Etusivu: Ajokortti-info
Valikko

Tarvitset ajokorttiluvan ennen kuin voit ilmoittautua kuljettajantutkintoon. Tarvitset ajokorttiluvan myös uudistaessasi ajokorttia sen voimassaolon päättyessä.

Traficom voi myöntää sinulle ajokorttiluvan, jos

 • täytät ajokorttiluokkakohtaiset ikä- ja terveysvaatimukset
 • asut vakinaisesti Suomessa tai opiskelet Suomessa ja opiskelusi on jatkunut vähintään 6 kuukautta
 • et ole ajokiellossa tai väliaikaisessa ajokiellossa Suomessa etkä muussa EU- tai ETA-valtiossa.

Ajokorttilupa voidaan myöntää aikaisintaan vuotta ennen kuin hakija täyttää ajokortin luokkaa vastaavan ikävaatimuksen. B-luokan ajokorttilupa voidaan kuitenkin myöntää aikaisintaan kaksi vuotta ennen ikävaatimuksen täyttymistä.

Ajokorttilupa on voimassa 3 vuotta. Suoritettavalle luokalle myönnetyn ajokorttiluvan tulee olla voimassa, kun tulet teoria-, käsittely- ja ajokokeeseen.

Ajokorttiluvan hakeminen

Voit hakea ajokorttiluvan kahdella eri tavalla:

Ajokorttilupahakemuksen liitteet

 • Nykyinen ajokorttisi. Jos sinulle ei ole aiemmin myönnetty ajokorttia, ota mukaasi passi tai kuvallinen henkilökortti henkilöllisyytesi todistamiseksi.
 • 2 passikuvaa. Jos sinulla on kuitenkin voimassa oleva suomalainen passi tai henkilökortti, et tarvitse uusia passikuvia ajokorttia varten. Et tarvitse kuvia myöskään, jos olet toimittanut valokuvat ajo-, kuljettaja- tai ammattipätevyyskorttia tai ADR- tai taksinkuljettajan ajolupaa varten 1.1.2013 tai sen jälkeen. Tutustu kuvan vaatimuksiin poliisin passikuvaohjeesta. (Ulkoinen linkki)
  • Huom. valokuvaamosta saatua kuvakoodia ei voi hyödyntää ajokorttia haettaessa. Traficom voi hyödyntää poliisille sähköisesti toimitettuja passikuvia vasta sen jälkeen, kun niitä on käytetty passiin tai henkilökorttiin.
 • Lääkärinlausunto (voimassa 6 kuukautta), huomioiden kuitenkin seuraavat poikkeukset:
  • Hakiessasi ajokorttilupaa ensimmäistä ryhmän 1 (AM/120, AM/121, T, A1, A2, A, B ja BE) ajokorttia varten voit halutessasi antaa ensimmäisen ajokortin hakijan vakuutuksen (Ulkoinen linkki) omasta terveydentilastasi. Tällöin et tarvitse lääkärinlausuntoa hakemuksen liitteeksi.
  • Mikäli sinulla on voimassa oleva ajokortti ja haluat korottaa ajo-oikeuttasi ryhmän 1 (AM/120, AM/121, T, A1, A2, A, B ja/tai BE) tai ryhmän 2 (C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ja/tai DE) sisällä, et tarvitse lääkärinlausuntoa.
  • Jos olet alle 44,5-vuotias voimassa olevan ryhmän 2 ajokortin uudistaja, et tarvitse lääkärinlausuntoa.
  • Jos sinulla on ryhmän 1 ajokortti ja uudistat ajokorttisi viimeistään 70-vuotispäivänäsi, et tarvitse lääkärinlausuntoa.
 • Puolustusvoimissa suoritetun kuljettajantutkinnon perusteella voit hakea ajokorttiluvalla ajo-oikeuteesi korotusta ilman tutkintovaatimusta. Sinun tulee toimittaa ajokorttilupahakemuksen liitteenä puolustusvoimien tutkintotodistus, joka on annettu enintään 3 vuotta aikaisemmin. Tällöin et tarvitse myöskään lääkärinlausuntoa hakemuksen liitteeksi.
 • Moottoripyöräluokkaa korotettaessa kuljettajaopetuksella sinun tulee esittää opetustodistus hakiessasi ajokorttilupaa

HUOM! Lääkärinlausunto tulee antaa Lääkärinlausunto ajokyvystä(F122) -lomakkeella. Millään muulla lääkärinlausuntolomakkeella annettua lausuntoa ei voida hyväksyä ajokorttilupaa haettaessa. Lääkärinlausunto ajokyvystä on voimassa 6 kuukautta.

Lääkäreillä on Lääkärinlausunto ajokyvystä (F122) -lomakkeita käytössään. Varmista, että saat lääkäriltä oikeanlaisen lomakkeen (Ulkoinen linkki).

Jos sinulla on ryhmän 1 ajokortti ja haet ajokorttilupaa ryhmän 2 (linja- tai kuorma-auto) ajokorttia varten, tarvitset aina lääkärinlausunnon ajokyvystä (F122).

Erikoisalan lääkärinlausunto –lomaketta (F127) ei hyväksytä ajokorttilupahakemuksen liitteenä.

Hoida asiat Ajovarmassa

Ajovarma on Traficomin palveluntuottaja, jonka palvelupisteissä hoituvat kaikki ajokortin hankintaan liittyvät hakemus- ja lupa-asiat. Katso, missä on lähin Ajovarman palvelupisteesi (Ulkoinen linkki) ja varaa aika (Ulkoinen linkki)ajokortin hankkimista varten.

Traficomin valtakunnallinen asiakaspalvelu: 

Asiakaspalvelu (Ulkoinen linkki)

Lomakkeet

Asiakaspalveluapuri

Etkö löytänyt tarvitsemaasi tietoa? Asiakaspalveluapurimme auttaa.

Päivitetty