B-luokan ikävaatimus on tavallisesti 18 vuotta. Ikävaatimus voi poikkeuksellisesti olla 17 vuotta joko Traficomin myöntämän ikäpoikkeusluvan tai ammatillisen kuljettajakoulutuksen perusteella.
IKÄPOIKKEUSLUPAHAKEMUSTEN KÄSITTELY ON NOPEUTUNUT
Huom! Jos olet jo hakenut ikäpoikkeuslupaa aiemmin, hakemuksesi on jo jonossa, ei sinun tarvitse käyttää sähköistä palveluamme hakemuksen jättämiseksi uudelleen tai sen maksamiseksi!
Tällä hetkellä jonossa on noin 2000 hakemusta. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Parhaillaan käsitellään ikäpoikkeuslupahakemuksia, jotka ovat saapuneet 22.9.2024. (Jonotilanne päivitetään maanantaisin).
Huomioithan, että ikäpoikkeuslupa voidaan myöntää aikaisintaan 3 kuukautta ennen kuin nuori täyttää 17 vuotta.
Tiedustelut hakemuksesta tai sen liitteistä eivät nopeuta hakemuksen käsittelyä. Jos olet lähettänyt hakemuksesi yllä olevan ajankohdan tienoilla tai sen jälkeen, pyydämme, ettet vielä tiedustelisi hakemuksen käsittelystä, koska tiedusteluihin vastaaminen ruuhkauttaa tilannetta entisestään.
Otamme sinuun yhteyttä käsittelyvaiheessa, jos hakemukseen tarvitaan lisäselvityksiä. Muussa tapauksessa päätös saapuu postitse. Myönnetty lupa näkyy Traficomin asiointipalvelussa (Ulkoinen linkki) omissa tiedoissa, joihin pääsee kirjautumaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Jos olet lähettänyt hakemuksesi Traficomille ennen yllämainittua ajankohtaa ja epäilet, ettei se ole saapunut, voit kysyä hakemuksesi tilannetta Traficomin asiakaspalvelusta. (Ulkoinen linkki)
Ikäpoikkeusluvan hakeminen
Ikäpoikkeuslupaa voi hakea nuoren ollessa 16v 8kk ikäinen. Lupa voidaan myöntää aikaisintaan nuoren ollessa 16 v 9 kk, mutta kuljettajantutkinnon nuori voi suorittaa vasta 17 vuotta täytettyään. Jo ennen ikäpoikkeusluvan myöntämistä voi suorittaa kaiken pakollisen kuljettajaopetuksen autokoulussa tai opetusluvalla 16-vuotiaasta alkaen. Saatu opetus ei vanhene. Myös ajokorttiluvan voi hakea jo etukäteen. Näin pääsee tutkintoon heti, kun ikäpoikkeuslupa myönnetään.
Ikäpoikkeuslupaa haetaan Traficomin sähköisissä palveluissa. Palveluun voi kirjautua vain täysi-ikäinen henkilö eli lupaa hakee nuoren virallinen huoltaja, ei nuori itse. Näin huoltaja antaa suostumuksen ajokortin saamiselle alaikäisenä sekä vakuuttaa kaikki annetut tiedot, mukaan lukien kulkemistarpeeseen liittyvien kohtuullisen matkan rajojen ylittymisen. Huoltaja ilmoittaa palvelussa, kenelle ikäpoikkeuslupaa haetaan ja palvelu tarkastaa nuoren henkilötunnuksen perusteella 16v 8kk ikävaatimuksen täyttymisen.
Kaikki ikäpoikkeuslupapäätökseen tarvittava lisätieto annetaan palvelussa. Hakemisen perusteeseen liittyvä pakollinen todistus lisätään liitteenä sähköiseen hakemukseen. Hakemus mahdollisine liitteineen siirtyy Traficomin käsittelyjonoon, kun hakemus on maksettu ja palvelussa päästy viimeiselle vahvistussivulle. Hakemuksen voi tallentaa keskeneräisenä ja sen täyttämistä jatkaa myöhemmin. Hakemusta ei voi maksamisen ja vahvistamisen jälkeen täydentää sähköisessä asiointipalvelussa.
Kaikkien todistusten tulee olla asianmukaisesti allekirjoitettuja. Asian käsittelyä nopeuttaa mahdollisimman huolellisesti täytetty hakemus ja tarvittavien liitteiden toimittaminen.
Luvan myöntämisen edellytykset
Henkilöauton ajokortin voi Traficomin myöntämällä poikkeusluvalla saada jo 17-vuotiaana, jos siihen on erityisiä syitä. Luvan myöntäminen perustuu aina Traficomin harkintaan alla olevien edellytysten mukaisesti.
Erityisiä syitä ovat pitkät etäisyydet tai puuttuvat joukkoliikenneyhteydet, jotka säännöllisesti hankaloittavat pääsemistä kouluun, työhön, työpaikalla tapahtuvaan koulutukseen tai säännölliseen ja tavoitteelliseen harrastukseen. Syynä voi olla myös hakijan terveydelliset syyt, jotka hankaloittavat tai estävät säännöllistä kulkemista.
Kohtuulliseksi määritellyt matkat ja matka-aikojen rajat
Kuljettavien matkojen tulee ylittää jonkun seuraavista kohtuulliseksi määritellyn matkan tai matka-ajan rajoista:
- vähintään tunnin kestävät yhdensuuntaiset matkat joukkoliikenteellä; tai
- vähintään viiden kilometrin yhdensuuntaiset kävelymatkat, kun joukkoliikennettä ei ole käytettävissä; tai
- harvoin kulkevista joukkoliikenneyhteyksistä johtuvat vähintään 1h 30min kestävät yhdensuuntaiset matkat
Matkan kesto tai pituus on reittioppaan, karttapalvelun tai muun vastaavan yleisesti käytössä olevan palvelun oletusasetusten mukainen yhdensuuntainen reitti ovelta ovelle. Jos matka-aika joukkoliikenteellä kestää alle tunnin, mutta joukkoliikenneyhteydet kulkevat vain harvoin, matkaan voidaan laskea mukaan joukkoliikenteen vuorojen odotusaika (esim. koulun päättymisen ja ensimmäisen mahdollisen vuoron lähtöajan välinen aika). Kohtuullisena matka-aikana pidetään tällöin alle 1h 30 min kestävää matkaa per suunta. Huomioithan, että matka-aikaa ei lasketa yhteen esim. aamulla kotoa harrastuspaikalle ja sieltä kouluun.
Lupa myönnetään arvioiden ensisijaisesti nuoren omaa kulkemis- tai ajokorttitarvetta. Hakijan omien kulkemistarpeiden lisäksi poikkeusluvan hakijalla voi olla myös jokin muu erityinen tarve ajokortille, kuten välttämätön kulkemistarve, joka on syntynyt perheessä tapahtuneesta ennalta arvaamattomasta muutoksesta tai perheen toimeentulon turvaaminen ja osallistuminen perheen välttämättömien asioiden hoitamiseen.
Alla olevista alasvetovalikoista löydät tarkemmat, perustekohtaiset ohjeet sekä tiedot tarvittavista liitteistä
Myönnetty lupa näkyy Traficomin asiointipalvelussa (Ulkoinen linkki) omissa tiedoissa, joihin pääsee kirjautumaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Saat ikäpoikkeuslupapäätöksen valintasi mukaan sähköisenä tai postitse.
Kun lupa on myönnetty, voi 17 vuotta täytettyään suorittaa B-luokan teoriakokeen ja lupapäätöksen saavuttua ajokokeen. Lupapäätös on pidettävä mukana ajaessa aina 18-vuotiaaksi saakka, myös ajokoetta suoritettaessa, ja esitettävä tarvittaessa poliisille. Tutkintoon pääsemiseksi tulee hakea erikseen ajokorttilupaa. Ajokorttiluvan (Ulkoinen linkki) B-luokalle voi hakea aikaisintaan 16-vuotiaana.
Sekä kielteisestä että myönteisestä päätöksestä peritään maksuasetuksen mukainen maksu (110€). Lasku lähetetään hakijalle, kun päätös on tehty. Jos päätös katoaa tai tuhoutuu, kopion päätöksestä voi pyytää Traficomin asiakaspalvelusta (Ulkoinen linkki).
Ikäpoikkeusluvalla ei saa ajaa Ahvenanmaalla, Ruotsissa eikä Virossa. Ajokortin kelpoisuus 17-vuotiaana ko. alueilla on tarkistettu paikallisilta viranomaisilta. Muiden maiden osalta ajokortin kelpoisuus tulee tarkistaa paikallisilta viranomaisilta.
TUTUSTU MYÖS
Onko nuoresi hankkimassa ajokorttia? Ajokortti tarkoittaa nuorelle uusia asioita, mutta vanhemmatkin ovat silloin uuden ja jännittävän tilanteen edessä. Katso Liikenneturvan sivuilta vinkkejä siihen, mistä kaikesta on hyvä olla tietoinen ja mistä puhua oman nuoren kanssa, kun ajokortin suorittaminen on mietinnässä tai kun tuore ajokortti polttelee hänen taskussaan