Etusivu: Ajokortti-info
Etusivu: Ajokortti-info
Valikko

Helpotusta kaupunkiajon jännittämiseen

Kaupunkiajamisen jännittämisessä ei ole mitään hävettävää – se on varsin yleinen ilmiö. Lue vinkit siihen, miten helpottaa jännitystä keskustaruuhkassa ajamiseen.

Jännittääkö sinua ajaminen suuren kaupungin keskustassa? Yllättävän moni autoilija pelkää tai jännittää kaupungissa ajamista. Jännittämisessä ei ole välttämättä kyse omasta turvallisuudesta, vaan huolta aiheuttaa se, että kaupunkiympäristössä on niin paljon huomioitavia asioita.

Ainakin ensikertalaista hirvittää esimerkiksi Helsingin keskustan monet kaistat, suuret bussit, raitiovaunut, ruuhkat sekä jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden suuret määrät. Opasteita, liikennemerkkejä ja suojateitä on runsaasti – ja kaikki ne pitäisi ehtiä huomata ajoissa. Itsevarmuutta huokuvat paikalliset kuljettajatkin saattavat aiheuttaa epävarmuuden tunteen.

Liikenteessä tunteet korostuvat

Varsinaista pelkoa yleisempää saattaa olla jännitys siitä, että omat taidot eivät riitä ja sen takia voi joutua omasta mielestä noloon tilanteeseen. Mitä tapahtuukaan, jos jää vaikka keskelle risteystä muiden tukkeeksi tai auto sammuu valoihin.

Eräässä tutkimuksessa kävi ilmi, että nuoret miehet pitävät liikennevaloista lähtemistä jonkinlaisena haasteena, kun taas iäkkäämmät naiskuskit eivät nähneet asiaa ollenkaan samalla tavoin. Tämä kertoo erilaisista liikkumisen motiiveista.

Mitä suorituskeskeisempi ihminen olet ja mitä enemmän itseltäsi vaadit, sitä todennäköisemmin vaadit itseltäsi virheettömyyttä myös liikenteessä. Silloin myös nolouden tunne on syvempi, jos jotain sattuu.

Kaikki kuljettajat töppäävät liikenteessä joskus ja monelle töppäykset nostavat tunteita pintaan. Jos vaikka vihreän valon vaihtuminen jää huomaamatta, ja perässä odottava tööttäilee, nolouden tunne syntyy helposti. Kun sitten lähtee liikkeelle, tunnetila on edelleen päällä ja kuljettajana tulee kiihdytettyä nopeasti pois nolosta tilanteesta. Tällöin muun liikenteen havainnointi saattaa kärsiä. Todellisuudessa kyse on kuitenkin vain muutamasta hassusta sekunnista, joten häpeän tunne on helposti turhan suuri suhteessa tapahtuman vakavuuden kanssa.

Kaupunkiajon jännittäminen on ymmärrettävää, sillä tilanne on vaativa. Auton ratissa istut voimakkaan koneen puikoissa, vieri vieressä toisten vahvojen menopelien joukossa. Samalla pitää tulkita kymmeniä erilaisia symboleja ja tapahtumia sekunneissa. On risteyksiä ilman valoja, jalankulkijoita ja pyöräilijöitä, ja voit joutua suunnistamaan pimeässä, sateessa ja tuntemattomassa ympäristössä. Ei siis ole ihme, että tilanne on stressaava.

Kesytä kaupunkiajon kammo – 7 vinkkiä

1

Lähtökohdat ovat yleensä hyvät keskustoissa ajamiseen

Risteyksissä on selkeät liikennevalot, kaistamerkintöjä ja kylttejä on mukavasti. Nopeusrajoitusten ja runsaan automäärän takia nopeudet eivät yleensä ole suuria. Vakavan onnettomuuden riski on siis verrattain vähäinen.

2

Ota muutama ajotunti

Jos takana on pitkä tauko ajamisesta, kynnys kasvaa. Kannattaa pohtia muutamana ajotunnin ottamista. Tällöin vieressä on asiantuntija, joka osaa opastaa – ja painaa tarvittaessa jarrua.

3

Kasvata vaikeusastetta vähitellen

Mieti helppo ajotehtävä ja toisaalta pahin mahdollinen tilanne. Etene sitten järjestelmällisesti tekemällä silloin tällöin ajolenkki, jonka vaikeusaste koko ajan kasvaa, eli siirry askel askeleelta haastavampiin tilanteisiin.

4

Suunnittele reitti

Jos ajaminen kaupungissa tuntuu vaikealta, mutta sitä ei voi välttää, suunnittele reitti tarkasti siten, että siitä puuttuvat hankalimmat osuudet. Vaikka matka hiukan kasvaisi ajallisesti, mieltä helpottaa tieto siitä, ettei joudu ajamaan läpi kaikkein hankalimpia paikkoja.

5

Ota huomioon olosuhteet

Mieti, voitko pimeällä, sateella tai muutoin huonolla kelillä käyttää julkisia kulkuneuvoja tai siirtää matkan ajankohtaa.

6

Hyväksy tosiasiat ja tiedosta, että pieni jännitys on hyvästä

Pieni pelko ajaessa ei ole aina vain huono asia, sillä se saattaa lisätä keskittymistä ajamiseen ja muun liikenteen havainnointiin. Liika rentous ja luottamus rutiineihin saattaa rokottaa tarkkaavaisuutta.

7

Harjoitus tekee mestarin

Muista, että liikennesäännöt kaupunkivilinässä ovat aivan samoja, kuin maaseudullakin ajettaessa. Ei kun reippaasti sekaan vaan. Ainoa asia, mikä poistaa jännityksen, on harjoitus ja sen myötä kasvava kokemus.

Päivitetty