Etusivu: Ajokortti-info
Etusivu: Ajokortti-info
Valikko

Pitkästä aikaa liikenteeseen

Joskus ajamiseen voi tulla pitkä tauko eri syistä. Auton ratin taakse ei kannata istua kertaamatta perussääntöjä ja tutustumatta ensin liikenteessä ja ympäristössä tapahtuneisiin muutoksiin.

Ajo- ja liikenneympäristön muutokset

Oli aktiivisesta ajamisesta kulunut sitten vuosia tai kuukausia, kannattaa liikennemerkit kerrata. Samalla voi tarkistaa millaisia muutoksia liikenneympäristössä on tapahtunut: onko tarjolla uusia liikennevälineitä, uutta teknologiaa ja uusia reittejä. Entä ovatko liikennemäärät tai ruuhkat lisääntyneet seudulla, jossa liikut?

 

Vinkkejä ratin taakse paluuseen

Tutustu ajoneuvoon ja sen tekniikkaan

Ajoneuvoa ostaessasi pyydä autoliikkeen myyjää esittelemään auton ominaisuudet ja uusi ajoneuvotekniikka. On tärkeää, että osaat käyttää ja hallitset ajoneuvoa joka tilanteessa. Kysy, onko autoliikkeellä tarjolla koulutuksia autojen uusista ominaisuuksista. Lue huolella auton ohjekirja, jotta osaat hyödyntää uudet ominaisuudet. Ole aktiivinen ja kysy myös kokeneilta autoilevilta tuttaviltasi autojen uusista ominaisuuksista.

Harjoittele ajamista ja ajoneuvon käsittelyä aluksi rauhallisilla alueilla, kuten tyhjällä parkkipaikalla.

Tiedustele paikalliselta autokoululta yksilöllisiä tunteja

Jos tunnet tarvitsevasi lisäopetusta, voit hankkia itseopiskelun tueksi ammattimaista opetusta autokoulusta (Ulkoinen linkki).  Osa autokouluista järjestää suppeampia tai laajempia kertauskursseja, joilla voit päivittää tiedot ja taidot ajantasaisiksi. Kannattaa myös kysyä sinulle räätälöityjä tunteja asioihin, jotka koet vaikeiksi tai jotka jännittävät.

Pienikin määrä opetusta ja perehtymistä voi helpottaa paluuta liikenteeseen. Myös Liikenneturvan (Ulkoinen linkki) sivuilta löytyy tietoa.

Ole myös itse aktiivinen ja kysy tai ehdota, voisiko esimerkiksi työpaikallasi tai harrastusryhmissäsi järjestää kursseja ajotaidon ylläpidosta.

Julkinen liikenne tai kimppakyydit ovat hyviä vaihtoehtoja

Julkinen liikenne on toimiva vaihtoehto kaupungeissa ja taajamissa. Alueellasi voi olla saatavilla myös erilaisia liikkumispalveluita. Myös erilaisia kimppakyytimahdollisuuksia kannattaa selvittää. Ajamisen tarve ja omien taitojen kehittäminen on hyvä pohtia tapauskohtaisesti.

 

Hyvä muistaa, kun ajamisesta on aikaa

  • Tutustu ajoneuvoon ja sen hallintalaitteisiin rauhassa.
  • Ota tueksi ystävä, puoliso tai muu kokenut kuljettaja.
  • Kertaa perusasiat, etsi tietoa ja harjoittele ajamista hiljaiseen aikaan ja rauhallisella alueella.
  • Muista, että autokoulut antavat opetusta muillekin kuin ajokorttia hankkivalle.
  • Julkinen liikenne tai muut liikkumispalvelut tarjoavat myös vaihtoehtoja.
Päivitetty