Traktorin ajokortin hankkiminen

Traktorin ajamista varten tarvitset T-luokan ajokortin. Se oikeuttaa ajamaan myös moottorikelkkaa

T-luokan ajokortin voit saada aikaisintaan 15-vuotiaana.

T-luokan ajokortin saamiseksi sinun tulee suorittaa seuraavat kaksi askelta:

1: Ajokorttilupa

Traktorin ajokortin hankkimiseksi sinun tulee hakea ajokorttilupaa Traficomin palveluntuottajalta Ajovarmalta. Voit hakea lupaa aikaisintaan 14-vuotiaana. Lupa on voimassa kolme vuotta. Ajokorttilupa on kuljettajantutkintoon pääsemisen edellytys. Lupa kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen ajan varaamista teoriakokeeseen.

2: Kuljettajantutkinto

Traktorin ajokorttia varten ei ole säädettyä kuljettajaopetusta.

Jos sinulla ei ole aikaisempaa ajokorttia, sinun pitää käydä 4 tunnin ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus (EAS).


Teoriakoe

T-luokan ajokortin saaminen edellyttää kuljettajantutkinnon teoriakokeen suorittamista hyväksytysti. Sinun tulee olla täyttänyt 15 vuotta ennen kokeen suorittamista.

Ilmoittautuessasi teoriakokeeseen todista henkilöllisyytesi esimerkiksi passilla tai kuvallisella henkilökortilla. Sinulla on oltava mukana myös allekirjoitettu Huoltajan suostumus -lomake T-luokan ajokortin saamiseen, jos olet alle 18-vuotias sekä todistus ensimmäisen ajokortin suorittajan 4 tunnin koulutuksesta (EAS), jos olet hankkimassa ensimmäistä ajokorttiasi. 

Ajokorttilupa ja teoriakoe Ajovarman palvelupisteessä

Ajovarma on Traficomin palveluntuottaja, jonka palvelupisteissä hoituvat kaikki ajokortin hankintaan liittyvät hakemus- ja lupa-asiat. Siellä suoritetaan myös teoriakoe.

Varaa aika lähimmälle Ajovarman palvelupisteelle (Ulkoinen linkki).

Etukäteen varattu aika ajokortti- ja lupapalveluihin säästää aikaasi. Ajovarman valtakunnallinen asiakaspalvelu neuvoo ja palvelee numerossa 075 323 9999 ajavarausasioissa ma-pe 8-18 ja neuvonta-asoissa ma-pe 8-15.45 (puhelun hinta: pvm/mpm) tai sähköpostilla tiedustelut(at)ajovarma.fi

Ajokortti tulee suoraan kotiin

Hyväksytyn teoriakokeen jälkeen saat tutkintotodistuksen, jolla voit ajaa T-luokan ajoneuvoa kuuden kuukauden ajan Manner-Suomessa. Se toimii ajokorttinasi, kun mukanasi on myös kuvallinen henkilötodistus. Pidä se mukana ajossa ennen kuin saat varsinaisen ajokorttisi.

Varsinainen ajokortti postitetaan sinulle kotiin viikon kuluessa teoriakokeen suorittamisesta.