Förstasidan: Ajokortti-info
Förstasidan: Ajokortti-info
Meny

Att skaffa traktorkörkort

För att köra traktor behöver du körkort i kategori T. Körkortet ger dig även rätt att köra snöskote

T-körkort för traktor kan du tidigast få när du är 15 år.

T-körkort för traktor kan du tidigast få när du är 15 år efter att du klarat av följande två steg:

1

Körkortstillstånd

För att skaffa traktorkörkort måste du ansöka om körkortstillstånd (Extern länk) hos Traficoms serviceproducent Ajovarma. Du kan ansöka om tillståndet tidigast när du är 14 år. Tillståndet är i kraft i tre år. Ett körkortstillstånd är en förutsättning för att få delta i förarexamen. Det lönar sig att skaffa tillståndet i god tid före du bokar tid till teoriprovet.

2

Förarexamen

Det krävs ingen förarutbildning för att avlägga traktorkörkort. Däremot säljer till exempel Ajovarmas serviceställen (Extern länk) övningshäften för teoriprovet i kategori T.

Om du inte har något körkort sedan tidigare, måste du gå den fyra timmar långa utbildningen för det första körkortet.

Teoriprov

För att få körkort i kategori T krävs godkänt resultat i teoriprovet för förarexamen. Du ska ha fyllt 15 år innan du avlägger provet.

När du anmäler dig till teoriprovet ska du styrka din identitet till exempel med pass eller ett bildförsett identitetskort. Du ska även ha med dig den undertecknade blanketten Vårdnadshavarens samtycke till körkort i kategori T, om du är under 18 år samt ett intyg över genomförd utbildning för det första körkortet (4 timmar), om det är fråga om ditt första körkort.

Körkortstillstånd och teoriprov vid Ajovarmas serviceställe

Ajovarma är Traficoms serviceproducent och vid Ajovarmas serviceställen kan du sköta alla ansöknings- och tillståndsärenden för att skaffa körkort. Där avläggs även teoriprovet och körprovet. Du sparar tid genom att boka tid till körkorts- och tillståndstjänsterna på förhand. 

Boka tid till Ajovarmas närmaste serviceställe (Extern länk)

Traficoms riksomfattande kundtjänst:

Kundtjänst (Extern länk)

Körkortet skickas direkt hem

Efter godkänt teoriprov får du ett intyg över förarexamen. Intyget fungerar som ditt körkort om du också har med dig ett bildförsett identitetsbevis. Intyget gäller i sex månader och endast på det finländska fastlandet. Ha det med dig när du kör till dess du har fått ditt ordinarie körkort.

Ditt ordinarie körkort skickas hem till dig per post inom en vecka efter godkänt teoriprov.

Kundserviceassistent

Hittade du inte den information som du behöver? Vår kundserviceassistent hjälper dig.

Uppdaterad