Förstasidan: Ajokortti-info
Förstasidan: Ajokortti-info
Meny

Att skaffa lastbilskörkort

För att köra lastbil behöver du körkort i kategori C och för att köra en fordonskombination körkort i kategori CE.

Åldersgränsen för kategori C eller CE är 21 år. Du kan emellertid få körrätt i kategori C eller CE redan som 18-åring om du behöver lastbil i ditt arbete. Då ska du avlägga yrkeskompetensutbildning för lastbilsförare.

Åldersgränsen för körkort i kategorierna C1 och C1E, som ger rätt att köra mindre lastbilar och fordonskombinationer, är 18 år.

Körkort i C-kategorierna beviljas i regel för fem år åt gången.

Kontrollera vilka fordon du får köra i de olika C-kategorierna.

För att få körkort ska du klara av följande tre steg:

1

Körkortstillstånd

För att få körkort krävs körkortstillstånd . Tillståndet kan beviljas tidigast ett år innan ålderskravet för körkortskategorin i fråga uppfylls. Tillståndet är i kraft i tre år. Ett körkortstillstånd är en förutsättning för att få delta i förarexamen . Det lönar sig att skaffa tillståndet i god tid före du bokar tid till teoriprovet.

2

Förarutbildning

Du kan avlägga förarutbildningen vid en bilskola, i samband med en yrkesutbildning eller med undervisningstillstånd. Då det inte är fråga om yrkesutbildning kan körundervisningen inledas sex månader innan det föreskrivna ålderskravet uppfylls.

Du kan få körundervisning för en fordonskombination, dvs. för kategori C1E eller CE, först när du har körrätt för dragbilen.

3

Förarexamen

Du får delta i förarexamen när du har klarat av utbildningen. En förutsättning för att få delta i examen är ett giltigt körkortstillstånd. I kategorierna C1 och C omfattar förarexamen ett teoriprov och ett körprov i trafiken. I kategorierna C1E och CE omfattar examen dessutom ett manöverprov som du utför före körprovet.

Körkortet skickas direkt hem

Efter godkänt körprov får du ett intyg över förarexamen. Intyget fungerar som ditt körkort om du också har med dig ett bildförsett identitetsbevis. Intyget gäller i sex månader och endast på det finländska fastlandet. Ha det med dig när du kör till dess du har fått ditt ordinarie körkort.

Ditt ordinarie körkort skickas hem till dig per post inom en vecka efter godkänt körprov.

Yrkeskompetens

Alla lastbilsförare i yrkestrafik ska ha yrkeskompetens för lastbilsförare.

Kundserviceassistent

Hittade du inte den information som du behöver? Vår kundserviceassistent hjälper dig.

Uppdaterad